Нагорняк: Епіцентру не вистачило кадрового ресурсу навесні
05.07.2024

Головний тренер ФК Епіцентр Сергій Нагорняк розповів про плей-оф за вихід в УПЛ та підготовку до нового сезону

Фото: ФК Епіцентр


Нещодавно на власній базі у Дунаївцях підготовку до нового футбольного року у Першій лізі розпочав кам’янець-подільський Епіцентр. На початку червня цей клуб міг потрапити в УПЛ сезону 2024/25, але програв Вересу (1:1, 1:3) у плей-оф за вихід.

Вочевидь, у майбутньому чемпіонаті саме ця команда стане одним з головних претендентів на підняття у елітний дивізіон. Тож сайт «Український футбол» поспілкувався з головним тренером кам’янчан Сергієм Нагорняком.

«У Рівному домінували в останні 10-15 хвилин тайму. Але два м’ячі надломили команду»

– Сергію Миколайовичу, у першому поєдинку плей-оф за вихід в УПЛ (1:1) Епіцентр виглядав навіть краще за Верес, однак до середини другого матчу ваша команда поступалась 0:3. Чого не вистачило у Рівному?

– Ну як вам сказати? В першій грі в нас була нереалізація. На жаль, не вдалось використати вбивчий момент. Вважаю, що хвилин 50-70 першого матчу ми мали перевагу, але потім тренерський штаб Вереса зробив заміни і їм вдалось зіграти у нічию. 

У другому… Такі прикрі помилки стались, що я навіть не можу сказати чому. Можливо, десь не витримали психологічного тиску, бо в нас доволі молода команда. У складі Епіцентру – хлопці віком 25, 23, 21, 20 років і кілька досвідчених гравців.

– У компенсований час до першого тайму матчу-відповіді (1:3) результативну помилку зробив Владислав Кристін, який віддавав пас на воротаря, але не влучив по м’ячу. Цей гол вплинув на футболістів?

– Так. Велику роль зіграло саме те, що ми пропустили два голи у компенсований до першого тайму час. Перед цим ми змогли вирівняти хід зустрічі у Рівному, а навіть домінували в останні 10-15 хвилин тайму. Але ці два м’ячі надломили команду. Стались дві прикрі помилки, а помиляються всі. Трохи не вистачило ресурсу і везіння. Після гри я сказав хлопцям, що дякую їм за сезон. У ході нього усі почали сприймати нас інакше.  

– Говорячи про ресурс. Через травми плей-оф пропустили нападник Максим Гірний, вінгер Сергій Гринь, півзахисник Андрій Ляшенко не зіграв у другому матчі проти Вереса, а ще один виконавець півзахисту Іван Бендера відновився за кілька тижнів до перехідних поєдинків. Це далося взнаки у протистоянні з Вересом?

– Так, от навіть ці прізвища, вони б нам дуже допомогли Максим Гірний травмувався у першій грі групи «Чемпіонська» і більше не грав. Андрій Ляшенко десь через силу відіграв половину матчів. І так, у плані ресурсу нам не вистачило кількох людей здатних підсилити гру. 

Іван Бендера, наприклад, отримав травму на зимових зборах. Два місяці взагалі не тренувався і повернувся до навантажень лише за кілька тижнів до стикових поєдинків. На жаль, проблем вистачало. Хоча, діями Івана проти Вереса я задоволений, адже, як для молодого хлопця (21 рік), який так багато пропустив – він мав досить пристойний вигляд.

– У певний момент цього сезону команда мала безпрограшну серію у тринадцять матчів (з вересня 2023-го по квітень 2024 року). Що стало запорукою вдалих результатів?

– Упевненість прийшла після перемоги над Нивою Т (1:2) торік у жовтні, але це не стало чимось дивним, бо було багато матчів, де ми з хлопцями взагалі не мали втрачати очок. Натомість замість перемоги грали у нічию. Так, були деякі ігри у яких все складалось проти нас, але ми досягали результати. Восени ми обіграли Буковину (2:1), хоч грали в меншості. Але в більшості матчів – мали перемагати у кілька м’ячів.  

«Стень мав пропозиції з Прем’єр-ліги. Але ми зберегли кістяк команди»

 – Повернемось до ресурсу. Взимку клуб не підписав жодного гравця. Це рішення тренерського штабу, чи просто не вийшло взяти тих, кого б хотілося? 

– Й одне, й інше. Зимове трансферне вікно досить специфічне. Когось я знайшов, або нам пропонували. Але їх десь не відпустили, десь не змогли домовитись. Разом із цим, я й не хотів сильно змінювати склад, оскільки треба, щоб розвивались наявні гравці. Вони на це заслужили.  Якби прийшли 1-2 футболісти, які б нас підсилили – ми б взяли.

– Команду вже полишили Сергій Гринь, Денис Козловський та Юрій Глущук…

– Також закінчились контракти у Максима Гірного, який опинився у Буковині, та Сергія Стеня. Він пішов у Металіст 1925. Ми пропонували залишитись, проте хлопці обрали такий шлях. Це їхнє право.

– Це усі, хто йде «на вихід» з Епіцентру в це трансферне вікно?

– Ще може бути кілька осіб.

Сергій Нагорняк. Фото: ФК Епіцентр


– Тоді поговоримо про трансфери «на вхід». Наскільки великим буде поповнення команди?

– Ось я назвав вам п’ятьох людей – мінімум таку ж кількість нам треба добрати. Але я до цього ставлюсь спокійно. Загалом, нам треба залишити кістяк команди, що складається з хлопців, які грали навесні. Всі вони, окрім Стеня, залишились. Але в Сергія були пропозиції. В тому числі – з Прем’єр-ліги. Тепер, аби склад був збалансований, будемо добирати і молодих футболістів, і досвідчених. 

«Рано чи пізно Епіцентр буде в УПЛ»

– Чи є завдання від керівництва на новий сезон?

– Ще поки ні. Спочатку будемо намагатись потрапити у першу четвірку. Після другої гри плей-оф у Рівному команді подякували за сезон і сказали: «Хлопці, відпочиньте, а потім будемо намагатись потрапити (в УПЛ)». Ось таке розуміння в нас є, тепер потрібно узгодити усі деталі. Я думаю, що така компанія, як Епіцентр, зробить так, що рано чи пізно команда буде в Прем’єр-лізі. 

Просто зараз час такий, війна. Тому пріоритети дещо інші. Але на тому рівні, на якому нам зараз декларують підтримку, – все виконується від А до Я.

– Є інформація, що якби команда пройшла в елітний дивізіон, то фінансування вийшло б на зовсім інший рівень. Це правда чи чутки?

– Ну а чому ні? Правда. Ми у цьому навіть не сумніваємось. Зараз найголовніше, що в нашій команді є стабільність.

 

Пресслужба ПФЛ

Актуальні новини

Новини Другої Ліги

Друга ліга. 12 тур. Анонс матчів суботи

Увага до матчу Колоса-2 і Локомотива

Новини Першої Ліги

MATCHDAY! Перша ліга. 14 тур. Анонс двох матчів

Сьогодні увага до Чернівців і Демидова

Новини ПФЛ

Збір 128 гривень для 128 ОГШБр!

Пробій із Городенки організовує збір

Новини Другої Ліги

MATCHDAY! Друга ліга. 12 тур. Анонс матчів п'ятниці

Анонс трьох матчів заключного туру осені від пресслужби ПФЛ