Тренерський ракурс. Циткін і Здирко – найкращі тренери минулого ігрового вікенду
07.05.2024

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру Першої і Другої ліг

Фото: ФК Хуст

ФК «Хуст» на першому етапі посідав останнє місце та вважався одним із головних претендентів на виліт, натомість, у весняній частині сезону в групі «Вибування» закарпатський клуб – дебютант Першої ліги виграв п’ять матчів із шести. Враховуючи технічну перемогу над «Металургом», хустяни фактично вже убезпечилися від прямого вильоту й будуть старатися уникнути плей-оф.

Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер ФК «Хуст» Володимир Циткін. Його підопічні обіграли горішньоплавненський «Гірник-Спорт» (2:0 у виїзному матчі), 15 із своїх 26 очок здобувши у весняній частині сезону.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Це був матч сусідів по турнірній таблиці з трьома очками різниці на користь хустян. Причому, навіть враховуючи очікувану технічну перемогу над запоріжцями за їхню неявку в минулому турі, програвати виїзд на Полтавщину не можна було – конкуренти також почали набирати ходу. Перемога «Гірника-Спорт» значно загострила б боротьбу за виживання.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
В обох команд були кадрові втрати, і ми не можемо визначити, в кого вони суттєвіші. «Гірник-Спорт» зіграв без основного воротаря Шухмана із 17-річним дебютантом Козловим замість нього. До того ж, у господарів давно травмований нападник Еффіонг. А от ФК «Хуст» грав із ослабленою опорною зоною: ще під час зимового антракту втратив півзахисника Вагіна, який повернувся на аматорський рівень, а через перебір карток – Шевчука.  
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Можливості для кадрового маневру в ФК «Хуст» обмежені. Порівняно з матчем проти «Діназу» (мінімальна поразка на Київщині в п’ятому турі другого етапу) були замінені півзахисник Шевчук і нападник Борисенко – на Диянчука та Гарнагу відповідно. Перша заміна вимушена, друга – зумовлена особливістю стилю гравців і моделлю гри на виїзді. Гарнага себе виправдав – і пробивав по воротах, і вдало підіграв герою матчу Приходьку в моменті з заробленим пенальті.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
ФК «Хуст» – унікальна команда в чемпіонаті України з футболу. Вона системно грає в два нападники. Доки в неї не переманили братів Луцівих, це були два чистих форварди. Зараз інколи це 4-4-2, іноді (як у цьому випадку) щось ближче до 4-4-1-1. Приходько грав у відтяжці під Гарнагою, що дозволяло добре взаємодіяти як із флангами, так і з середньою лінією. Добре граючи по супернику, хустяни в Горішніх Плавнях при меншому володінні м’ячем досягли вражаючої переваги за кількістю ударів (18-5 загалом, 3-1 у площину воріт). Два голи Приходька прямими ударами зі стандартів забезпечили цю перемогу.  
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Хустяни обірвали свою вдалу серію мінімальною поразкою в Вишгородському районі в позаминулому турі, проте треба відзначити їхні виступи на другому етапі. Підопічні Циткіна виграли п’ять матчів із шести, за половину матчів групи «Вибування» набравши більше очок, ніж за Групу «А» в літньо-осінній каденції в цілому. Тренерський штаб закарпатського клубу провів дуже сильну кадрову роботу, серед вчорашніх учасників аматорських і юнацьких турнірів зібравши боєздатний колектив, який пробився в Першу лігу й має шанси зберегти прописку в дебютному сезоні на цьому рівні.
Лауреат 7-го туру 2-го етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Володимир Циткін (ФК «Хуст»)
Середній бал – 4,6


В усіх дорослих лігах чемпіонату України з футболу поточного сезону залишалася тільки одна команда, яка все ще не здобувала перемог. І в звітному турі вона перервала 38-матчеву безвиграшну серію (антирекорд за всю історію Другої ліги), хоча суперником був більш досвідчений і краще укомплектований клуб.
Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Другій лізі – старший тренер кременчуцького «Кременя-2» Ярослав Здирко. Його підопічні обіграли ФК «Тростянець» (1:0 у домашньому матчі), здобувши першу більш як за півтора роки перемогу.
1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
У першому колі ФК «Тростянець» виграв – 2:1. За середнім віком тоді цей клуб переважав «двієчку» Кременя майже на сім, зараз – рівно на три роки. У більшості гравців гостей вищий досвід виступів серед професіоналів. При цьому з вересня 2022 року (3:0 над не існуючим нині «Рубіконом») «Кремінь-2» не міг виграти в чемпіонаті, і ця серія добряче тиснула на команду.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Обидві команди не уникнули кадрових втрат. У господарів травмувалися вінгери Барінов і Златьєв (причому, останній освоїв тут і амплуа флангового захисника), не було відряджено з першої клубної команди Уманця. Проте ФК «Тростянець» також не зібрав оптимального складу: дискваліфікований фулбек Коваленко, травмований атакувальний півзахисник Козак, не зміг зіграти оборонець Мизюк.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Чотири зміни в стартовому складі провели кременчужани порівняно з матчем минулого туру (який у них «Нива» виграла на своєму полі – 2:0). Не зіграли воротар Матус, центральний оборонець Сабієв, лівий захисник Златьєв, вінгер Барінов. Натомість зіграли Оксененко, Руднєв, Рокотянський і Стецюк. Ці зміни пішли на краще – непогано граючи в Вінниці, «Кремінь-2» не здобув очок, а в оновленому складі перервав свою затяжну безвиграшну серію.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Кремінь-2» системно використовує тактичну схему 4-1-4-1, як і перша клубна команда. Проти ФК «Тростянець» вони застосували інтенсивне перекриття зон, звуження можливостей атаки для суперника, пресинг на третій третині поля. Добре утримуючи гостей, кременчужани швидко переходили від оборони в атаку й провели досить багато гострих багатоходівок.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Звісно, про позитивні серії не говоримо: це лише перша перемога в сезоні проти суперника, який все-таки опинився в нижній частині таблиці. Проте відзначимо поступовий прогрес молодої команди: чотири з п’яти очок вона набрала в весняній частині сезону, а такі гравці, як воротарі Оксененко та Матус, захисник Дихтярук, півзахисники Рокотянський, П’ятибрат і Молько та багато інших, досягли в «Кремені-2» особистого прогресу. Отже, друга клубна команда як резерв виправдовує себе для ФК «Кремінь».
Лауреат 27-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Ярослав Здирко («Кремінь-2» Кременчук)
Середній бал – 4,4
 
Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua літич за матеріалами ну статтю чекайте на нашому сайті пізніше.
 
 

 

Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Перша ліга. "Бронза" Лівого Берега, повернення Металурга

Завершився дев'ятий тур весняної частини сезону у Першій лізі

Новини Другої Ліги

Звягель і ЮКСА проведуть заключні матчі в регулярному чемпіонаті. MATCHDAY! Анонс матчів 29-го туру Другої ліги

У неділю 29-й тур буде закритий трьома матчами

Новини Першої Ліги

MATCHDAY! Перша ліга. Другий етап. 9 тур. Анонс матчів групи Вибування

Сьогодні пройдуть усі п’ять матчів

Новини Першої Ліги

MATCHDAY! Перша ліга. Другий етап. Дев'ятий тур. Анонс матчів групи Чемпіонська

У суботу пройде вісім матчів