Тренерський ракурс. Локтіонов і Цимбал – найкращі тренери чергового туру змагань ПФЛ
02.05.2024

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру у Першій та Другій лігах

Фото: ФК Лівий Берег


Дебютант Першої ліги – «Кудрівка-Нива» в різко оновленому складі – рішуче втрутилася в медальну боротьбу, обігравши на виїзді головного претендента на «бронзу». Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер «Кудрівки-Ниви» Роман Локтіонов. Його підопічні обіграли київський «Лівий берег» (2:1 у виїзному матчі), взявши реванш за найбільшу розгромну поразку клубу в ПФЛ України.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
У першому колі швидкого весняного другого етапу «Лівий берег» на виїзді розгромив «Кудрівку-Ниву» в подвійній чисельній більшості. А це ж був матч-дебют Локтіонова та більшості новачків команди! Тож ішлося для гостей не скільки про турнірний ефект (вони забезпечили собі прописку на наступний сезон ще за підсумками першого етапу), а про престиж, реванш і доказ, що колектив рухається в правильному напрямку в своєму самовдосконаленні.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
«Лівий берег» підійшов до матчу ослабленим: дискваліфікований півзахисник Дедух (стилеутворюючий гравець), травмовані універсал Якимів і нападник Войцеховський. Що стосується гостей, то їм допомогти не могли захисники Західний і Ткаченко, а також півзахисник Калінін. Втім, їхній стартовий склад був більше наближеним до нового оптимального.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
«Кудрівка-Нива» взимку отримала нового власника, змінила тренерський штаб та біля 2/3 складу гравців. Звісно, такі зміни вимагали часу на притирку та зігравання, і ось два тури поспіль Локтіонов повторював стартовий склад – і виграв обидва цих матчі (2:0 у «Вікторії», 2:1 у «Лівого берега»). Стабілізація – велика заслуга роботи колективу в 2024 році.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Локтіонов віддає перевагу тактичній схемі 4-1-4-1, при якій група атаки отримує творчу ініціативу, а всі побудови – легкість і маневреність. На стадіоні «Лівого берега» гості поступилися в відсотку володіння м’ячем і кількості ударів, але йшли нарівно з господарями за кількістю влучань у площину воріт і кількістю єдиноборств.  
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
П’ять турів поспіль (якраз після 1:5 від «Лівого берега» в березні) не програє «Кудрівка-Нива» – +2=3–0; 6:3. Причому після затяжної безвиграшної серії команда виграла вже два матчі поспіль. Все це дозволило команді-дебютанту Першої ліги здійснити вражаючий турнірний зразок: у першому колі вона посідала 9-10 місця в групі «Чемпіонська», а після сенсаційної перемоги на Київщині вийшла на п’яте місце. Між іншим, до зони плей-офф УПЛ всього чотири очка!
Лауреат 6-го туру 2-го етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Роман Локтіонов («Кудрівка-Нива» Бузова)
Середній бал – 4,6



Звітний тур мав одне значне протистояння (в Кагарлику зустрічалися третя й друга команди чемпіонату: «Дружба» – «Звягель»), а третій їхній конкурент повинен був виконати свою місію на Львівщині та скористатися неминучою втратою очок когось із інших претендентів на п’єдестал. ЮКСА змогла досягнути бажаного результату.

Фото: ФК ЮКСА


Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Другій лізі – головний тренер тарасівської ЮКСА Микола Цимбал. Його підопічні обіграли стрийську «Скалу 1911 (1:0 у виїзному матчі), гарантувавши собі медалі в дебютному сезоні в ПФЛ.
1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Хоча в першому колі ЮКСА вдалося спокійно здолати стриян (3:0 вдома), насправді суперник був доволі небезпечним. Серйозний претендент на місце в першій п’ятірці, навесні не програвав і навіть не пропускав м’ячів на своєму полі, відбирав очки в декого з фаворитів протистояння.  
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Обидві команди мали кадрові втрати: захисник Фляк і півзахисник Лебеденко не могли допомогти стриянам, гравці середньої лінії Колочавін і Матеус Пальяріні відсутні в команди з Київщини. Причому, Матеус – один із найбільш ефективних атакувальних гравців ЮКСА. Проте все ж маємо підстави вважати, що суперники підійшли до матчу в боєздатних складах.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (4:0 проти «Руху-2») тренерський штаб тарасівчан провів лише одну заміну в стартовому складі – Кастро по позиції замінив Росіана. Парагваєць виконав свої обсяги робіт, а бразилець, вийшовши на поле під час матчу, в підсумку забив переможний м’яч.  
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
ЮКСА ефективно використовує різні тактичні схеми в рамках 4-5-1. У Стрию це було радше 4-1-4-1 із Думанюком в ролі опорника та двома центрхавами Євдокимовим і Кастро (від 61-ї хвилини Росіаном), які постійно вели пасову та бігову роботу. Граючи на виїзді, лідер переважив господарів у відсотку володіння м’ячем і кількості ударів. Спортивна агресія гостей постійно навантажувала стриян. Навіть пенальті в кінцівці не допоміг, бо Федотов парирував другий пенальті в сезоні (хоча Авер’янов бив добре).
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це третя поспіль перемога ЮКСА та зокрема третій поспіль виграний виїзд. Уже сім матчів поспіль із вересня підопічні Цимбала не програють в гостях. Ця перемога в Стрию разом із нічиєю між конкурентами принесла подвійний ефект: ЮКСА гарантувала собі медалі за підсумками дебютного сезону в ПФЛ України.
Лауреат 26-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Микола Цимбал (ЮКСА, Тарасівка)
Середній бал – 4,6

 

Пресслужба ПФЛ

Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Перша ліга. "Бронза" Лівого Берега, повернення Металурга

Завершився дев'ятий тур весняної частини сезону у Першій лізі

Новини Другої Ліги

Звягель і ЮКСА проведуть заключні матчі в регулярному чемпіонаті. MATCHDAY! Анонс матчів 29-го туру Другої ліги

У неділю 29-й тур буде закритий трьома матчами

Новини Першої Ліги

MATCHDAY! Перша ліга. Другий етап. 9 тур. Анонс матчів групи Вибування

Сьогодні пройдуть усі п’ять матчів

Новини Першої Ліги

MATCHDAY! Перша ліга. Другий етап. Дев'ятий тур. Анонс матчів групи Чемпіонська

У суботу пройде вісім матчів