Маркевич і Цимбал - найкращі тренери минулих турів у обох лігах
20.04.2024

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру змагань ПФЛ

Фото: ФК Карпати

«Карпати» – це справжній гранд змагань ПФЛ, який вирізняється матеріально-технічною базою, кадровим підбором гравців і тренерів, можливостями в комплектації. Сила львівського клубу цілком очевидна, тож спостерігачі  очікують матчу проти «Карпат» як іспиту.
Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер львівських Карпат Мирон Маркевич. Його підопічні обіграли київський Лівий берег (1:0 у виїзному матчі), кваліфікувавшись у боротьбу за УПЛ – не нижче четвертого місця в підсумку.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
«Карпати» та «Лівий берег» – давно знайомі суперники, які конкурували ще в Другій лізі, а зараз напередодні туру мали 9 очок різниці між першим і третім місцем. Зважаючи на недавні осічки буквально всіх конкурентів, львів’яни прагнули зараз побільше вигравати, щоб раніше забезпечити собі певний спокій стосовно ендшпілю чемпіонату.  
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Не можна сказати, що в команд були великі кадрові проблеми. «Лівий берег» серед кількох гравців не зміг задіяти захисника Андрієшина – проте він уже давно перебуває в лазареті. «Карпати» змушені обійтися без вінгера-новачка Хаси, проте, безперечно, висококласний гравець ще не встиг стати незамінним у складі своєї нової команди.  
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
«Карпати» задіяли цього сезону відразу 38 гравців, але впродовж сезону викристалізували основний склад. Порівняно з попереднім матчем (3:1 над ФСК «Маріуполь») львів’яни провели лише одну заміну в старті – замість юного вінгера-дебютанта Фетька, який ще й отримав у тій грі травму, з’явився на лівому фланзі Костенко, який якраз відбув дискваліфікацію. До слова, Ян (як і основний нападник Ігор) пропускав останній тур і підійшов точно до важливого протистояння.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Карпати» давно награли основні тактичні формації – 4-2-3-1 із рідкісними варіаціями в 4-1-4-1 або 4-4-1-1. Проти «Лівого берега» гості зіграли в дещо не притаманний собі футбол, створили менше гострих моментів з ударами, проте при цьому контролювали перебіг подій і видали зразковий колективізм.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Після поразки 2:3 від «Епіцентру» ще в листопаді «Карпати» виграли вже сім (!) матчів поспіль – це найбільша з поточних переможних серій, ще одна – і буде рекорд сезону. Особисто Мирон Маркевич на чолі лідера Першої ліги набрав 86,36% очок від загального числа можливих. Це вражаючий результат, найкращий у дивізіоні в поточній першості. Після звітного туру, ще до другого кола другого етапу, можемо констатувати, що «Карпати» достроково гарантували собі місце не нижче четвертого – як мінімум, плей-офф, і обов’язково поборються за підвищення в класі.
Лауреат 4-го туру 2-го етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Мирон Маркевич (Карпати Львів)
Середній бал – 4,8


Після поразки від Дружби ЮКСА знову похитнула своє положення на чолі таблиці – відтепер вона не одноосібний лідер, а знову за рівності очок із ПФК Звягель здобуває першість тільки за додатковими показниками. Виїзд у Кудрівку, де планували перше в 2024 році свято футболу, був особливо відповідальним для «хрестоносців».
Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Другій лізі – головний тренер тарасівської ЮКСА Микола Цимбал. Його підопічні обіграли ФК «Кудрівка» (7:1 у виїзному матчі), побивши кілька клубних рекордів і показавши хорошу адаптацію легіонерів.
Фото: ФК ЮКСА

1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Кудрівчани взимку значно оновили склад гравців і тренерів, однак, переважно, маючи значне омолодження (від середнього віку 27 років восени до 23 – 24 років навесні), не претендують на вищі місця. Напередодні візиту одного з фаворитів сезону вони посідали сьому позицію. Проте мали 5-матчеву безпрограшну серію та посідали сьоме місце з можливістю підвищитися в ближчих турах. У першому колі ЮКСА розгромила суперника – 3:0, тож мало місце й бажання взяти реванш.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Якщо в господарів не було заявлених кадрових втрат (це вже в день матчу стало ясно, що не зіграють півзахисники Жикол і Зоренко), то гості не могли розраховувати через перебір карток на основних центрбека Махнєва, центрхавів Євдокимова, Матеуса Пальяріні та Росіана, а також давно в лазареті захисник-універсал Кононов і гравець середньої лінії Колочавін. Вважаємо ці втрати серйозними, навіть при перевазі в кадровому доборі в лідера.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з матчем проти «Дружби» (0:1 вдома) тренерський штаб «хрестоносців» змушений був вносити численні зміни в стартовий склад. Замість дискваліфікованого Махнєва вийшов екс-оборонець збірної України Селін, Євдокимова та Кіреєва в середній лінії замінили Кастро та Харченко – значно легші, вільніші та креативніші гравці, меншою мірою заточені на відбирання та іншу чорнову роботу. Нарешті, замість Есеоли після перебору карток повернувся в атаку Венді.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
ЮКСА, переважно, грає за тактичною схемою 4-2-3-1, але цього разу підбір гравців, більшою мірою, переводив її до 4-1-4-1. Одночасний вихід Харченка та Кастро під нападником створював додатковий тиск на чужій половині поля – звідки велика кількість гострих атак, які починалися після втрат ФК «Кудрівка» на своїй половині чи в центрі. Навіть без провідних гравців середини поля, ЮКСА витримала боротьбу в півзахисті, що й визначило агресію та гостроту гостей.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Після поразки від «Дружби» лідер здобув важливу ін’єкцію впевненості в своїх силах, а також продовжив до шести матчів безпрограшну виїзну серію (п’ять перемог і одна нічия). При цьому вперше ЮКСА забила сім м’ячів на чужому полі, здобула найбільшу виїзну перемогу та вперше отримала хет-трик від свого гравця (в інтервалі 9-45 хв. за один тайм тричі забивав Венді). Головне – ЮКСА не відстала в чемпіонській гонитві, хоча ПФК «Звягель» гарантовано отримував три очки в якості технічної перемоги від «Металурга-2».  
Лауреат 24-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Микола Цимбал (ЮКСА Тарасівка)
Середній бал – 4,6
 
Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua

 

Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Перша ліга. "Бронза" Лівого Берега, повернення Металурга

Завершився дев'ятий тур весняної частини сезону у Першій лізі

Новини Другої Ліги

Звягель і ЮКСА проведуть заключні матчі в регулярному чемпіонаті. MATCHDAY! Анонс матчів 29-го туру Другої ліги

У неділю 29-й тур буде закритий трьома матчами

Новини Першої Ліги

MATCHDAY! Перша ліга. Другий етап. 9 тур. Анонс матчів групи Вибування

Сьогодні пройдуть усі п’ять матчів

Новини Першої Ліги

MATCHDAY! Перша ліга. Другий етап. Дев'ятий тур. Анонс матчів групи Чемпіонська

У суботу пройде вісім матчів