Тренерський ракурс. Головко і Басараб – найкращі тренери змагань ПФЛ цього вікенду
04.04.2024

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового весняного туру змагань ПФЛ

Фото: ФК Діназ


Яскрава та очікувана інтрига весни – це боротьба аутсайдерів, тим більше, в ПФЛ збільшений обмін між лігами, є відчутна конкуренція. Тож у групі «Вибування» вистачає сенсацій, і найгучніша, можливо, відбулася в Тернополі.
Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер вишгородського «Діназу» Олександр Головко. Його підопічні обіграли тернопільську «Ниву» (4:1 у виїзному матчі), піднявшись із останнього 10 місця групи «Вибування» на восьме.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Команди стартували по-різному: «Нива» мінімально виграла в Горішніх Плавнях, вийшовши на третє місце, «Діназ» вдома програв «Буковині» (0:2), опустившись на останнє місце. При цьому 3,5 роки вишгородці не могли здолати тернополян, а тут – такий результат, перша домашня розгромна поразка Ниви за часів повномасштабного вторгнення.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Відразу скажемо, що в «Ниви» були суттєві кадрові проблеми – травми захисника Демчука, півзахисників Бороденка та Гатали, нападника Галадея. Ситуацію погіршило звільнення під час зимового антракту кількох гравців основної обойми. Проте відчутної переваги в кадрах у «Діназа» не було через подвійну дискваліфікацію нападників (Шевченко, Сергійчук). До того ж, під час гри довелося замінити через травму основного захисника Гільєрме.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Одна із сильних сторін тренерів – уміння швидко реагувати на невдачі. Після поразки від «Буковини» чотири позиції оновив Головко в «Діназа» та змінив тактику. Так, воротаря Дмитроченка вперше замінив молодий новачок Потімков, за відсутності чистих нападників попереду зіграли вінгер Коваленко та інсайд Кіріченко, також дебютував ветеран-опорник Ткачук.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Діназ» – навдивовижу тактично гнучка команда. Тільки в цьому сезоні вона вимушена була апробувати, відповідно до кадрових реалій, п’ять базових тактик. «Буковині» вишгородці програли в формації 5-3-2, а в Тернополі почали в 4-4-2 «діамант». Граючи без акцентованих вінгерів, з т.зв. інсайдами, гості розтягували захист «Ниви» своїми несподіваними переміщеннями та відряджали на ударні позиції найбільш неочікуваних гравців.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Ця перемога – реабілітація за домашню поразку на старті. Звісно, про якісь тривалі серії в «Діназа» не йдеться, але відзначимо кілька важливих фактів. По-перше, вдалося покинути останнє місце. По-друге, здобуто першу за час виступів у Першій лізі розгромну перемогу. По-третє, оновлений і значно посилений взимку склад дав надію, що адаптація новачків – постійних і орендованих – не затягнеться, що важливо для клубу, якому потрібен швидкий результат.
Лауреат 2-го туру 2-го етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Олександр Головко («Діназ» Вишгород)
Середній бал – 4,6


Читайте також: Тренерський ракурс. Первак і Чирикал – найкращі тренер цього вікенду змагань ПФЛ


У Другій лізі настає період центральних матчів – очних протистоянь претендентів на підвищення в класі між собою. Це відкриває певні перспективи перед переслідувачами – навіть тими, хто, здавалося б, суттєво відстав за очками. Головне для них – іти без втрат, тоді як перша четвірка буде грати між собою.
Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Другій лізі – головний тренер стрийської «Скали 1911» Михайло Басараб. Його підопічні обіграли ФК «Тростянець» (1:0 у виїзному матчі), зберігаючи стратегічно важливе п’яте місце.
1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Як ми вже відзначали, «Скала 1911» як один із переслідувачів групи лідерів не має прави на осічку. Звісно, ФК «Тростянець» – команда з нижньої половини таблиці. Проте в першому колі в Стрию її вдалося обіграти лише з мінімальним рахунком і пізнім пенальті. Звісно, належало з великою серйозністю поставитися до цього суперника.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Відразу кількох гравців недорахувалася «Скала 1911» перед цим туром – серед них воротар Чернятинський, захисник Фляк і півзахисник Чепелюк, дехто з них є більш досвідченим, хтось – новачок, якого хотілося б побачити в дії, ще хтось – завсідник основи. Проте ФК «Тростянець» мав свої втрати: причому, говоримо не лише про вінгера Проданова, який є одним із лідерів, так і про кількох досвідчених футболістів, які взимку покинули цей клуб.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (домашні 0:0 з вінницькою Нивою) тренерський штаб стриян провів три зміни в стартовому складі. Замість правого вінгера Іванченка в стартовому складі з’явився зимовий новачок Мердєєв – причому, він грав нижче на фланзі, а вище висунувся номінальний оборонець Николишин. Замість Цуркана та Напуди в атаку вийшли Авер’янов і Пучковський. Це все були основні гравці, отже, зміни на підсилення.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Скала 1911» – досить гнучка в тактичному плані команда. Прямо під час матчу вона може посилити тиск чи додати компактність в оборонний блок. Причому, часто навіть за рахунок перестановок тих же футболістів. При номінальній схемі 4-4-1-1 відзначаємо, що часто Авер’янов із Пучковським діяв на одній висоті в наступальних акціях чи першому рубежі пресингу, а, навпаки, при потребі команда охоче вдавалися до 4-5-1, насичуючи середню лінію.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Навесні «Скала 1911» не програє і навіть поки не пропускає. Звісно, поки ми не говоримо про глобальні висновки – це лише два тури, проте відзначимо, що і в не оптимальному складі, і при кількох відчутних проблемних точках у складі (перш за все, позиція центрального нападника) стрийська команда утримує місце в першій п’ятірці.
Лауреат 21-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Михайло Басараб («Скала 1911» Стрий)
Середній бал – 4,4
 
Пресслужба ПФЛ
Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Перша ліга. "Бронза" Лівого Берега, повернення Металурга

Завершився дев'ятий тур весняної частини сезону у Першій лізі

Новини Другої Ліги

Звягель і ЮКСА проведуть заключні матчі в регулярному чемпіонаті. MATCHDAY! Анонс матчів 29-го туру Другої ліги

У неділю 29-й тур буде закритий трьома матчами

Новини Першої Ліги

MATCHDAY! Перша ліга. Другий етап. 9 тур. Анонс матчів групи Вибування

Сьогодні пройдуть усі п’ять матчів

Новини Першої Ліги

MATCHDAY! Перша ліга. Другий етап. Дев'ятий тур. Анонс матчів групи Чемпіонська

У суботу пройде вісім матчів